Budynek Hali Widowisko – Sportowej w Kręczkach

Budynek Hali Widowisko – Sportowej w Ożarowie Mazowieckim wraz z boiskiem ze sztuczną nawierzchnią (standardy UEFA)

Projekt budynku i jego architektura posiada minimalistyczną formę. Skośna, dynamiczna bryła hali sportowej odzwierciedla jej funkcję. Zaprojektowano hol główny, który jest częściowo dwukondygnacyjny. Na piętrze obok wejścia na widownię znajduje się kawiarnia z widokiem na halę i otoczenie. Na całej długości elewacji południowej hali znajduje się przeszklenie z widokiem na całe sztuczne boisko.

Hala sportowa będzie wyposażona w pełnowymiarowe pole gry do piłki ręcznej, koszykówki, siatkówki. Takie rozwiązanie umożliwi jednoczesne prowadzenie zajęć dla trzech niezależnych grup. Oprócz funkcji sportowej obiekt  będzie mógł być miejscem wydarzeń kulturalnych (został wyposażony w wewnętrzną instalację nagłaśniającą).

Wybudowane zostało również boisko sportowe pełnowymiarowe zewnętrzne. W hali znajdzie się centrum rekreacji  i fitness, siłownia oraz tor łuczniczy. Na zewnętrz powstał parking dla ponad 100 samochodów oraz oddzielny parking dla rowerów, połączony z wybudowaną w ubiegłych latach ścieżką rowerową wzdłuż drogi powiatowej ul. Sochaczewskiej.

Inwestycja na działce nr 6/61, obręb Kręczki Kaputy o pow. użytkowej aż 3 585 m2 z widownią na pół tysiąca osób rozpoczęła się z początkiem 2016 r. 18 stycznia 2016 roku została zaakceptowana w wyniku przeprowadzonego przetargu publicznego inwestycja o wartości brutto prawie 11,0 mln zł.